Codul de bare implineste 67 de ani de la patentare. Iata avantajele acestei tehnologii

Codul de bare implineste 67 de ani de la patentare

Astazi, 7 octombrie, se implinesc 67 de ani de cand codul de bare, cel mai folosit sistem din lume, a fost patentat in Statele Unite ale Americii. Astfel, marcam impreuna Ziua Codului de Bare cu oferte speciale, disponibile aici.

Desi in 1952 anul recunoasterii acestei inventii nu a fost receptat pozitiv de multi producatori, codul de bare a devenit o stiinta in sine, care a dus la dezvoltarea unor tehnologii moderne cu impact si o serie de avantaje in comercializarea marfurilor.

Codul de bare este o reprezentare de date care pot fi citite pe cale optica prin folosirea unor tehnologii cum sunt cititoarele cu fir, cititoarele fara fir sau scannerele industriale. Barele negre imprimate pe un spatiu alb sunt scanate si decodate cu ajutorul cititoarelor 1D sau 2D care masoara reflexia luminii, interpreteaza codurile in numere si litere si le trimit spre gestionare unui calculator.

Format din 13 cifre, dintre care primele trei reprezinta prefixul tarii de provenienta a produsului (594 pentru Romania), codul de bare este folosit in toate industriile producatoare sau de desfacere.

Insa, predominant, tehnologia codului de bare este prezenta in urmatoarele tipuri de activitati:

Managementul magazinelor

Retailul este locul in care codurile de bare sunt cel mai des intalnite, atat integrate in ambalajul produselor, cat si imprimate pe etichete care la randul lor sunt lipite pe produse sigilate sau vrac. Folosirea tehnologiei codului de bare in retail este acum la indemana oricarui producator, etichetele cu coduri de bare putand fi create simplu si rapid printr-o solutie de design si imprimare, completata de o solutie de scanare a codurilor de bare si de un sistem POS (point of sale/punct de vanzare).

Managementul depozitelor

O solutie Warehouse Management System de gestionare a depozitului se bazeaza pe scanarea codurilor de bare, solutie care ajuta la automatizarea tuturor miscarilor de marfuri: receptie – plasare – identificare – selectare pentru livrare – inlocuire – realizarea inventarului.

Managementul evenimentelor

Industria evenimentelor este cea mai noua industrie in care sunt folosite codurile de bare pentru acces si, implicit, gestionarea evenimentului in sine, fie conferinta, expozitie sau concert. Printr-o solutie completa de gestionare a evenimentelor, cum este EventsClip, bazata pe scanarea codurilor de bare de pe invitatii, nu doar ca evenimentele sunt organizate eficient, iar aglomeratia de la check-in dispare, ci pot fi facute analize complete si compleze despre fluxul si comportamentul participantilor.

Toate informatiile generate astfel sunt utile in obtinerea unor beneficii de imagine si de cost in organizarea urmatoarelor evenimente.
In prezent, codurile de bare sunt folosite pentru activitati din ce in ce mai diverse datorita avantajelor pe care le ofera. Printre aceste avantaje se afla:

• Timpul de munca este redus semnificativ – daca comparam cu modul in care era tinut inventarul pe caiet in urma cu multi ani, acum, prin scanarea codului de bare, totul se intampla instantaneu, informatiile despre produse si stoc fiind transmise si vizibile in timp real;
• Erorile umane sunt eliminate complet – greselile facute de angajati pot fi blamate fara nicio justificare, pentru ca dauneaza intregului proces de lucru din companie; insa odata ce pe marfuri se afla coduri de bare, tehnologia de scanare nu mai permite aparitia niciunei erori umane si imbunatateste fluxul de lucru;
• Eficienta este crescuta considerabil – totul se intampla mult mai rapid, de fapt in timp real, atunci cand un cod de bare este scanat: produsele sunt identificate rapid in raft, stocul este actualizat instantaneu, iar activitatea zilnica functioneaza fara intrerupere.

Toate avantajele de mai sus aduse de tehnologia codului de bare ofera, pe termen mediu si lung, o serie de beneficii pentru dezvoltarea business-urilor, cum ar fi livrarea mult mai rapida a produselor, multumirea si fidelizarea clientilor si optimizarea costurilor.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments