Se vorbește mult despre impactul inflației asupra segmentului de retail. Cu toate acestea, se pare că toate discuțiile se concentrează pe acțiuni ce vizează zona de inventar: vor absorbi comercianții costurile mai mari de aprovizionare și de expediere pentru a menține stabil prețul produselor? Sau vor transmite aceste creșteri asupra consumatorilor?
Interesant este că se discută foarte puțin despre prețul exorbitant pe care retaillerii îl plătesc doar pentru a-și menține luminile și casele de marcat aprinse și despre măsurile drastice luate pentru a ține sub control costurile energiei.
De exemplu, în Europa, marii retaileri aleg să stingă luminile în anumite zone din magazine și să deconecteze tot ce pot. În zona Asia – Pacific, unii comercianți apelează la guvern pentru asistență, în timp ce alții încearcă să diversifice sursele de energie pentru a menține luminile aprinse și costurile scăzute în mijlocul celei mai grave crize energetice din ultimii ani. Iar în SUA, unde facturile la energie se numără printre cele mai mari cheltuieli operaționale, magazinele alimentare și cele de proximitate cheltuie bugete impresionante pentru a înlocui toate echipamentele ce au consum mare de energie, cu versiuni mai eficiente din punct de vedere energetic.
Provocarea este că prima metodă aplicată de majoritatea magazinelor din Europa nu este sustenabilă pe termen lung. Magazinele pot reduce orele de funcționare și spațiul frigorific, dar aceste măsuri vor duce și la reducerea veniturilor, iar economia la factura de energie va fi depășită de pierderile înregistrate în venituri. De asemenea, trecerea către o infrastructură durabilă, deși este eficientă, va necesita timp. Iar acest lucru înseamnă că retailerii vor fi în continuare forțați să transmită consumatorilor costurile cu energia sub forma unor prețuri mai mari ale produselor.
Totuși, există și o altă soluție care te ajută să economisești energia în zona caselor de marcat, fără să fii nevoit să oprești compet curentul.
Beneficiile tehnologiilor ce intră automat în stand by
Deși nu-ți dorești ca angajații să doarmă la locul de muncă, atunci când vine vorba de echipamentele care intră în modul “sleeping” de fiecare dată când au ocazia, lucrurile stau diferit. Această opțiune te va ajuta să economisești energia și să-ți reduci semnificativ facturile, fără să fii nevoit să îți limitezi activitatea.
Chiar și atunci când o bandă de casă este deschisă și „folosită” 90% din zi, scanerul în sine este folosit cu adevărat doar o fracțiune din acest timp, atunci când un cumpărător sau o casieră trece un articol prin fața aparatului.
Prin urmare, în nicio circumstanță, un scaner nu este utilizat 100% din timp, chiar dacă magazinul tău este deschis 24/7 și direcționezi 100% din traficul clienților către acel scaner. Deci, de ce ai vrea să fie „treaz” și să consume energie 24/7? Cu toate acestea, multe scanere instalate în hipermarketuri, supermarketuri, sau în magazinele de proximitate din întreaga lume sunt active non-stop, consumând energie.
Zebra MP7000, scanerul care consumă până la 60% mai puțină energie
Unul dintre echipamentele care îndeplinește criteriile de mai sus și pe care îl includem în soluțiile recomandate clienților noștri din retail este cititorul de coduri de bare Zebra MP7000. Acesta este echipat cu sistemul de iluminare inteligentă Zebra, care aprinde luminile LED doar atunci când mărfurile se află în zona de scanare. De aceea, consumul de energie al unui cititor MP7000 poate fi cu până la 60% mai mic decât al competitorilor lui și cu până la 30% mai mic decât cel al scanerelor laser.
Poate consideri că înlocuirea scannerelor de la casa de marcat este o cheltuială suplimentară pe care nu ți-o dorești în această perioadă. Dar, gândește-te la asta: ți-ai lăsa toată ziua mașina pornită în parcare în timp ce tu ești la birou și lucrezi? Probabil că nu pentru că ar fi costisitor și inutil.
Același lucru se întâmplă și cu scanerele de la casele de marcat care rămân pornite chiar dacă acestea sunt închise. De aceea, înlocuirea lor cu un echipament cum este Zebra MP7000 este o investiție ce te va ajuta să faci economii importante de energie și să îți păstrezi prețurile competitive.
Conform estimărilor făcute de ENERGY STAR, un dolar economisit din cheltuielile cu energia echivalează cu creșterea vânzărilor cu 59 USD. De aceea, oprirea scannerelor LED pentru câteva secunde te poate ajuta să îți îmbunătățești marjele de profit pe termen lung.
Concluzii
Dacă dorești să reduci factura la electricitate, este necesar să deconectezi anumiți consumatori din magazinul tău. Cum luminile consumă cel mai mult curent, sunt ușor de controlat și au un impact minim în anumite zone, cum ar fi camerele de depozitare, poți începe optimizarea de acolo, montând lumini pe bază de senzori.
Un alt pas important este să te asiguri că scannerele multi-plan utilizate la benzile de la casele de marcat se sting atunci când nu sunt folosite. Și asta nu doar la finalul programului, ci și între scanări. Dacă un articol cu coduri cu bare nu se află direct în raza de scanare, ledurile cititorului de bare nu ar trebui sa fie aprinse.
Pentru a implementa o astfel de soluție, echipa IT Genetics îți stă la dispoziție. Tot ce trebuie să faci este să ne trimiți un mesaj la adresa sales@it-genetics și unul dintre consultanții noștri specializați în soluții de optimizare a fluxurilor de lucru din retail te va contacta în cel mai scurt timp pentru a găsi cea mai bună soluție adaptată nevoilor tale.
Nu uita: Eficiența energetică sporită înseamă marje de profit mai mari și o promisiune îndeplinită pentru procese mai ecologice.